Maia Sandu – președintele Republicii Moldova – este criticată dur de Valerii Klimenco, președintele Congresului Comunităților Ruse din Moldova, după ce a semnat – pe 23 august 2021 – declarația comună a participanților la ”Platforma Crimeea”, împreună cu 45 de reprezentanți ai altor state și organizații internaționale.
Politica pro-europeană a Maiei Sandu tulbură apele, evident, nu numai autoritățile de la Moscova ridicând sprâncenele a mirare, dar și toți cei care văd un demers ”periculos” în drumul spre Vest al unei Moldove conduse, acum, de două femei care au curajul să declare că adoptă o altfel de politică externă.
Declarația comună a participanților la ”Platforma Crimeea” – semnată, după cum precizam mai sus – și de Maia Sandu, i-a pus pe jar pe adversarii săi, cu atât mai mult cu cât subiectul rămâne unul ”fierbinte”.
”Sunt aici pentru a reafirma sprijinul neclintit al Republicii Moldova pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor sale internațional recunoscute. Crimeea este parte a Ucrainei, iar anexarea sa ilegală este o încălcare flagrantă a dreptului internațional. Moldova a fost și va continua să fie partenerul dumneavoastră de încredere. Susținem Rezoluția 68/262 „Integritatea teritorială a Ucrainei” a Adunării Generale a Națiunilor Unite, precum și rezoluțiile sale ulterioare”, a declarat Maia Sandu.
Declarația comună deranjează ”sensibilitățile” rusofililor, condamnând ”ocuparea temporară și anexarea ilegală a Crimeei”, iar semnatarii se angajează să ”exercite presiuni asupra Rusiei pentru a pune capăt ocupației temporare a Republicii Autonome Crimeea și Sevastopol și a restabili controlul Ucrainei asupra acestui teritoriu”.
Potrivit infotag.md, Valerii Klimenco, președintele Congresului Comunităților Ruse din Moldova, i-a cerut Maiei Sandu să își retragă semnătura pusă ”imprudent” sub respectiva declarație comună.
”Președintele Maia Sandu a făcut o mare greșeală, permițând să fie atrasă într-o confruntare geopolitică între Est și Vest. Participarea ei la summit-ul „Platformei Crimeea” ne spulberă speranțele de a construi relații de prietenie, reciproc avantajoase și de parteneriat cu Rusia. Congresul „condamnă politica externă miopă a noilor autorități care nu corespunde intereselor moldovenilor”, a spus Klimenco.
Acesta a mai declarat, în timpul unei conferințe de presă, că declarația participanților la Platformă ”nu corespunde intereselor majorității covârșitoare a locuitorilor țării și este plină de noi consecințe grave pentru populația multinațională din Moldova”.
Mai mult, președintele Congresului Comunităților Ruse din Moldova ”prezice” că Maia Sandu, prin astfel de ”pași de politică externă”, va ajunge ”pe marginea politicii moldovenești”.
”Vă reamintim că oficiali de rang înalt care au permis demersurile anti-ruse (Mihai Ghimpu, Vlad Plahotniuc etc.), mai devreme sau mai târziu, s-au aflat pe marginea politicii moldovenești. Judecând după ultimii pași de politică externă ai Maiei Sandu, această soartă este, de asemenea, destinată ei”, a mai declarat Klimenco.
Platforma Internațională Crimeea reprezintă o inițiativă recentă a Ucrainei menită să consolideze politica de nerecunoaștere a anexării ilegale a peninsulei Crimeea de către Rusia și, în consecință, să faciliteze revenirea Crimeii în componența Ucrainei.
De altfel, preşedintele Ucrainei – Volodimir Zelenski – a semnat și un decret prin care a creat ”Platforma Crimeea”, ca ”forum de dialog al cărui obiectiv este încheierea ocupaţiei ruse asupra acestui teritoriu”.
La manifestarea de la Kiev au participat numeroși șefi de stat și de guvern, miniștri ai afacerilor externe și ai apărării, dar și oficiali ai Uniunii Europene și ai altor organizații internaționale. Printre aceștia s-a aflat și Florin Cîțu, premierul României, acesta transmițând că țara noastră se alătură acestei platforme.
”Este o onoare să mă aflu la Kiev și să particip la acest eveniment important pentru Ucraina, dar și pentru comunitatea internațională. Anunț, cu această ocazie, că România se alătură Platformei Internaționale Crimeea.
După cum știți, România a susținut și va susține în continuare suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. În același timp, România rămâne în acordul implementării politicii de nerecunoaștere a anexării ilegale a Peninsulei Crimeea de către Federația Rusă”, a declarat premierul Florin Cîțu. (mai multe detalii AICI).